Pretraživanje stranice

IKK-skuptina-2013-2.jpg Metalna-kasa-krinjica.jpg Skuptina-kolekcionara-2010.jpg izloba_2014.jpg izlet_trakoscan_dvorac.jpg sastanci-kluba.jpg Prezentacija_10_casopisa.jpg Skuptina-2009.jpg IKK-skuptina-2013-1.jpg

Trenutno aktualno

 izlog-3
Zastanite pred izlogom
Ivanečkog kluba kolekcionara
u centru Ivanca i pogledajte
postav naše članice Vesne Štruklec.
Izložene su bočice i boce
raznih vrsta i namjena.
izlog-4

____________________________________

 

 

Danas5
Jučer52
Ovaj tjedan142
Ovaj mjesec454
Ukupno145923

Četvrtak, 13 Lipanj 2024 03:55

Članovi kluba

Članovi kluba

...

 

BIŠKUP ANĐELKO

Biskup Andjeljko


Predsjednik Ivanečkog kluba kolekcionara

ANĐELKO BIŠKUP, rođen 3. veljače 1965. godine u Varaždinu.
Od rođenja živi u Margečanu. Po zanimanju elektrotehničar. Radi u struci u Margečanu. Hobi mu je glazba starijih datuma (60.-70.-80.-ih godina) te etno glazba naših krajeva.
Kolekcionarstvom se bavi od 1989. godine. Posebno ga zanimaju uporabni predmeti etno baštine, stare fotografije, knjige, stari alati koji su korišteni kroz povijest u našim krajevima.
Posebno cijeni starinu, stare ručno rađene predmete i alate.

BUKOVEC - DE LAI - obitelj

Bukovec Anica, diplomirani ekonomista
De Lai Daniel, organizator fizičke i tehničke zaštite
De Lai Leonard

Neki do sada članovi, a neki do sada aktivni sudionici u radu Ivanečkog kluba kolekcionara.
Obitelj posjeduje zbirku poštanskih maraka, značaka, salveta, knjiga… poneke predmete iz tradicionalne baštine našeg kraja, stare razglednice, pisane dokumente, pisma i razglednice sa prigodnim poštanskim markama i poštanskim žigovima. Svojim radom nastoji očuvati neke starinske predmete od zaborava, te time promicati očuvanje kulturne baštine, budući da zub vremena i zaborav neumorno odrađuju svoje. 

CAREVIĆ BOŽENA

Bozena-Carevic


Rođena 25.12.1942. u Ivancu. Završava Učiteljsku školu i diplomira na Pedagoškoj akademiji na Katedri hrvatskog jezika i geografije. Radi punih 46 godina predajući hrvatski jezik u osnovnoj školi u Ivancu. Danas je umirovljenica. Uz njegovanje i promicanje hrvatskoga jezika bavi se istraživanjem kulturne i etno baštine ivanečkog kraja koja je posebno njezino interesno područje. Autorica je i realizatorica razvojnog dvanaestogodišnjeg projekta „Tak su imeli naši stari“ u kojem je sustavno u Učeničkoj zadruzi Ivančica zajedno sa članicama grupe ručnog rada istraživala ivanečku baštinu od ivonjske poculice, obrisača, stolnice, kopertdeke, zidnjaka - krpa iz bakine kuhinje, posteljine - jastučnica, svadbenog opremanja, pranja flaka (rublja), izrade sapuna, te etno elemente stavila na suvremenu ekološku odjeću i suvenire čuvajući tako naše korijene i sve vrijednosti koje su nam preci ostavili u naslijeđe. Dobitnica je pohvalnica priznanja i nagrada za rad. Dodijeljena joj je Plaketa grada Ivanca za izniman doprinos na području prosvjete, promicanja hrvatskog jezika i očuvanja kulturne baštine ivanečkog kraja.
Interesno područje: starine, vezenine, ručni rad žene iz prošlosti, nošnje, oglavlja, radna izsvečana odjela, ručnici, stolnjaci, zidnjaci, sobno i posteljno vezeno rublje, ukrasni i uporabni vezeni predmeti, načini izrade, motivi, materijali, tkanje, načini izrade konopljinog i lanenog platna.

CIKAČ LJUDVEK

Ljudvek-Cikac


Ljudvek Cikač, rođen 2. svibnja 1966. godine u Bedencu, gdje je živio do 2016., a tada se s obitelji seli u Knapić kod Ivanca.
Kolekcionarstvom se bavi od ranih godina osnovne škole kada je, za to vrijeme uobičajeno, počeo skupljati značke.
Od svoje 11 godine počinje sakupljati gramofonske ploče i glazbene kasete, kasnije, od 1992. skuplja CD i DVD izdanja, te u svojoj kolekciji ima preko 3000 nosača zvuka i slike.
Uz to, sakupljač je plakata, ulaznica, fotografija i akreditacija glazbenih koncerata, kojih posjeduje nekoliko tisuća, a u svojoj kolekciji ima i stare predmete, korištene nekada u domaćinstvima.
Muzeju planinarstva u Ivancu donirao je starinski žrvanj, te kelembar na kojemu je radio njegov pokojni otac, zarađujući obitelji za život.
Jedan je od osnivača Ivanečkog kluba kolekcionara.

ĐULA ZDENKO

Zdenko-Djula
Rođen je 10.03.1979. u Varaždinu. Od rođenja živi u Jerovcu. Gimnaziju završava u Varaždinu, a Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu. Po zanimanju je diplomirani inženjer elektrotehnike, zaposlen HEP Distribuciji d.o.o. DP "Elektra" Varaždin. Član je MENSE.
Kolekcionarstvom se bavi od svoje 12 godine kada je počeo skupljati poštanske marke. S vremenom počinje skupljati i druge stare predmete. Sada se bavi prvenstveno numizmatikom. U svojoj zbirci posjeduje preko 300 različitih kovanica. U radu "Ivanečkog kluba kolekcionara" sudjeluje aktivno od njegovog osnivanja.

 

 

 

ERŠEGOVIĆ NEVENKA

Ersegovic Nevenka


Rođena sam 15. svibnja 1971. godine u Varaždinu. Živim u Ivancu u ulici Bistrica. Osnovnu školu završila sam u Ivancu i nakon nje i srednju tekstilnu školu, smjer tkalac. Do 2000. godine radila sam u tvornici VIS Varaždin. Od 2006. godine zaposlena sam kao spremačica u Gradskoj knjižnici „Gustav Krklec" Ivanec. Želja mi je postati članicom Kluba kolekcionara jer volim starinu, cijenim tradiciju i posjedujem razne starinske predmete. Veselim se upoznavanju novih članova i doprinosu rada Kluba.

FODER DARKO


DARKO FODER rođen je 1974. godine u Varaždinu. Živi u Ivancu, gdje je završio osnovnoškolsko i srednje gimnazijsko obrazovanje.

     Od 1992. honorarno radi na Radio postaji Ivanec kao glazbeni suradnik, voditelj, novinar, te naposljetku i kao voditelj marketinga. Od 2002. zaposlen je na radio postaji Megaton u Cargovcu kao urednik, a od 2004. kao voditelj marketinga što radi i danas.

     Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja počeo se baviti kolekcionarstvom. Upoznajući etnološku i povjesnu vrijednost starih predmeta spoznaje važnost očuvanja tradicije, običaja i svega iz prošlosti što se može sačuvati za budućnost. Jedan je od osnivača udruge Ivanečki klub kolekcionara koja je osnovana 2003. godine, a od 2013. godine postaje i njen predsjednik. Udruga svojim djelovanjem u javnosti, izložbama, izdavanjem publikacija i aktivnošću pokušava osvjestiti što širi krug ljudi o važnosti očuvanja tradicije i spoznaje o pripadnosti svom zavičaju.

     Bavi se i književnim radom. S pisanjem pjesama u književnom govoru, pretežno u prozi, počinje još tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, no svoje pjesme nikad nije objavljivao. Kroz kolekcionarsku djelatnost postaje svjestan važnosti očuvanja zavičajnog govora, te iz ljubavi prema materinskom jeziku počinje pisati pjesme i na domaćem ivanečkom govoru. 2015. godine objavljuje zbirku pjesama „Zviraj rieči", a u 2016. godini postaje član Varaždinskog književnog društva

GLADOVIĆ IZIDOR – ŽIGA

Izidor Gladovi


Rođen je 1962. godine u Klenovniku. U društvenom životu aktivan je u brojnim udrugama; 24. godine je zapovjednik DVD-a Klenovnik, predsjednik je udruge vinara "Grozd" Klenovnik, osnivač proštenjarskog bratstva "Bratovština Sv. Wolfganga". Sa suprugom Maricom osnivač privatnog poduzeća KMP-doo Klenovnik. U nastojanju da oplemeni svoju strast za sakupljanjem i prezentacijom starina osniva OPG Izletište "Grešna pilnica" kao malo etno selo za druženje u okruženju iz prošlih vremena. Hobiji kojima se bavi su slikarstvo (autorska likovna galerija "Pegaz" u Klenovniku), restauracija starih motora (član Oldtimer kluba Varaždin 2), te kolekcionarstvo  starih predmeta (zbirka od preko 500 predmeta i antikviteta). Kolekcionarstvom se bavi od rane mladosti kada počinje sakupljati stare stvari prepoznajući u njima duh starih vremena koji treba sačuvati od zaborava. Vođen tom strašću počinje i kupovati starine kako bi nadopunjavao zbirku. Tako je nastala značajna zbirka koja je izložena u izletištu "Grešna Pilnica" u Klenovniku. Poslovni plan izletišta temelji se na prezentaciji i radionicama "Lončarsko kolo", "Tkalački stan", "Dani krušne peći", predavanja i filmovi o žetvi, svinjokolji, gradnji drvenih kuća, slamnatih krovova, običajima i sl. U svojem kraju zapisuje stare običaje i legende, te snima intervjue sa znamenitim ljudima. Fotografijom prati sve događaje u Klenovniku, sa ciljem da se ne zaboravi kultura i običaji Klenovničkog kraja, te da se isto stavi u funkciju turističke promidžbe.

GREGUR VLADIMIR

mala-Gregur-Vladimir
Počasni član Ivanečkog kluba kolekcionara

Umirovljeni je nastavnik tjelesnog odgoja. Živi u Lepoglavi, a kolekcionarstvom se bavi četrdeset godina. Iako je sakupljao značke, privjeske, kutije šibica posljednjih dvadeset godina ograničio se samo na sakupljanje razglednica. Najstarije razglednice iz njegove zbirke datiraju s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

JAGIĆ SUZANA

Suzana-Jagić


Rođena 5. prosinca 1970. godine u Varaždinu. Živi u Ivancu gdje je završila osnovnu školu. Srednjoškolsko obrazovanje nastavila je u Čakovcu (danas Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec). Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu završila je dvo predmetni studij Povijesti i Geografije. Na istome je fakultetu magistrirala 2008. te doktorirala 2012. godine. Prvo radno mjesto bilo joj je u OŠ Vidovec, a od 1996. radi u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec kao učiteljica Povijesti i Geografije, odnosno učiteljica Povijesti (od 2000.). Godine 2007. napredovala je u zvanje učitelja mentora, a 2012. stekla je napredovanje u učitelja savjetnika što je i potvrdila 2017. godine. U svome radu posebice pokazuje interes za problematiku povijesti školstva na općoj i lokalnoj razini te za očuvanje zavičajne baštine. Taj interes uspješno i rado uključuje u svoje programe rada, prenosi na učenike u redovnoj i dodatnoj nastavi Povijesti te izvannastavnoj aktivnosti kroz radionice i obilježavanjem važnih prigoda vezanih za zavičajnu povijest. Ljubav prema kolekcionarstvu i sakupljanju starina njeguje se u obitelji, posebice prema uporabnim predmetima, starim razglednicama i fotografijama.

JELENEČKI JOSIP

Josip-Jelenecki
Počasni član Ivanečkog kluba kolekcionara

Rođen 08.04.1942. godine u Kućanu Donjem u Varaždinu. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu. Srednju učiteljsku u Čakovcu gdje završava i pedagošku akademiju. Nastavnik je povjesti i zemljopisa.
Filatelijom se bavi od 1966. godine. Interesne teme su mu: Hrvatska od 1918. kroz sve epohe, te teme čipka, pošta i umjetnost.
Član je Filatelističkog društva Varaždin, kasnije Varaždinskog kluba kolekcionara, gdje je trenutno zadužen za izdavačku djelatnost kluba. Zaslužan je za proširenje djelatnosti organiziranog kolekcionarstva na području Novog Marofa, Ivanca i Ludbrega, te zaslužan za rad s mladima u školama Klenovnik, Bednja, Lepoglava i Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Bio je član hrvatskog odbora HPS-a.
Njegovom zaslugom i angažmanom osnovana je ivanečka sekcija Varaždinskog kluba kolekcionara iz koje je kasnije osnovan i Ivanečki klub kolekcionara, čiji je jedan od osnivača, za što mu članovi Ivanečkog kluba kolekcionara 2014. godine odaju priznanje primanjem u klub kao počasnog člana.

KNEŽEVIĆ IVAN

Ivan-Knezevic---novaRođen je 10. 09.1943. g. u Kornici u općini Bosanski Šamac, a od 1962. g. živi u Republici Hrvatskoj, najprije u Kruševici kraj Slavonskog Šamca, a od 1969. u Klenovniku. Nakon Gimnazije završio je Pedagošku akademiju, Novinarsku školu te Filološki fakultet. Od 1971. godine profesionalni je novinar u Radio Ivancu, a ujedno se bavi književnim radom i slikarstvom. 1989. godine objavio je knjigu pjesama "Ruže na jastuku", 1991. zbirku haiku poezije "Procvalo nebo", a 2003. godine poemu "Zvonik bijeli". Zastupljen je u "Antologiji hrvatskog haiku pjesništva" i nekim drugim zbornicima i časopisima. U monografiji "Klenovnik – 750 godina", objavio je dijalektološki rad "Značajke govora klenovničkoga kraja". Sa zanimanjem je popraćeno i njegovo slikarstvo, koje je predstavio na više samostalnih izložbi.
Kolekcionarstvom se bavi dulje od trideset godina, a posebno sakupljanjem čestitaka, koje je više puta i izlagao. Također ga zanimaju stare fotografije, filatelija, numizmatika i narodna baština. Piše o kolekcionarstvu i autor je popratnog teksta u članskim iskaznicama Ivanečkog kluba kolekcionara.

KRZNAR BORIS

mala-Krznar-Boris
Blagajnik Ivanečkog kluba kolekcionara
 

Rođen je 15.05.1950. godine u Zagrebu, gdje i završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Od 1973. g. živi i radi u Ivancu. Kolekcionarstvom se počeo baviti već od rane mladosti, sakupljajući stari novac te razglednice. Kasnije proširuje svoje interese te se bavi i sakupljanjem starog oružja te etnološke baštine Ivanečkog kraja. Kao jedan od osnivača, sudjeluje u radu Ivanečkog kluba kolekcionara od samih početaka njegova postojanja.

KRZNAR SINIŠA


Rođen je 29.03.1977.godine u Varaždinu. Od rođenja živi u Ivancu gdje pohađa osnovnu školu te opću gimnaziju. Dvopredmetni studij arheologije i povijesti upisuje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1995. godine. Za vrijeme studija član je ISHAe (međunarodno udruženje studenata povijesti). Kao njen član sudjelovao je na konferencijama u Wroclawu, Helsinkiju, Heidelbergu, Puli te Ljubljani. Za vrijeme i nakon studija sudjeluje u radu na brojnim arheološkim terenima. Diplomirao je 2001. godine, magistrirao 2007. te doktorirao 2012. godine. Od 2003. do 2007. zaposlen je u muzejskoj ustanovi Dvor Trakošćan na mjestu kustosa. Tada prelazi u Institutu za arheologiju Republike Hrvatske gdje radi i danas. Bavi se istraživanjem kasnosrednjovjekovnih groblja u sjevernoj Hrvatskoj. Koautor je monografije Trakošćan: burg – muzej, autor/koautor nekoliko izvornih znanstvenih radova te većeg broja ostalih radova.

LEVANIĆ ĐURĐICA

Đurdjica-Levanic


Rođena 28.01.1953. u Našicama.
Osnovnu školu i opću gimnaziju završila je u Našicama. Radila je kao odgajatelj u našičkom dječjem vrtiću, a zatim u knjigovodstvu u SIZ-u u Našicama. Prije nešto više od 30 godina preselila se u Ivanec, gdje i sada živi. Bila je aktivni član u planinarenju i sudjelovala je u radu u raznim udrugama kao vanjski suradnik. Ljubitelj je starina, mada više ne posjeduje mnogo, jer je većinu predmeta poklonila zbog nedostatka prostora za skladištenje. Dio predmeta poklonila je Gradu Ivancu. Posjeduje prekrasnu zbirku od preko tisuću figurica anđela, izloženih u staklenom ormaru u hodniku njezinog doma.

 

LUKAVSKI MARTIN

mala-Martin-Lukavski
Martin Lukavski
Lančić 26, 42240 Ivanec

Rođen 05.01.1962. godine u Vukovoju u Klenovniku.
Srednju školu završio je u Mariboru u Sloveniji. U struci je radio do 1991. godine.
Od 1991. djelatnik je Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sve do umirovljenja 2010. godine.
Kolekcionarstvom se bavi od 1976. godine, kada je počeo sakupljati domaći, strani i stari kovani i papirnati novac, značke i kemijske olovke.

 

MATIŠIĆ VESNA

mala-Matisic-Vesna
Potpredsjednica Ivanečkog kluba kolekcionara
 

Rođena je 1. siječnja 1964. godine u Ivancu. Po zanimanju je knjižničar, a radi u gradskoj knjižnici i čitaonici "Gustav Krklec" u Ivancu. Sakupljanjem starina bavi se tek nekoliko godina, a u svojoj zbirci posjeduje uporabne predmete iz 19. i 20. stoljeća (kipovi, namještaj, posuđe, šivaći pribor).

MESEC DANICA

mala-Mesec-Danica
Rođena 24. travnja 1955.god. u Ivancu, gdje i danas živi. Osnovnu školu pohađala u Ivancu, a srednju ekonomsku u Čakovcu. Dvadesetak godina radila u Ivancu, a od 1998. radi u Varaždinu. U mladosti skupljala razglednice i značke, a zadnjih godina intenzivnije sakuplja starine – posebno je zanimaju uporabni predmeti etno baštine (nošnje, zidne krpe), stare fotografije, molitvenici, te dio istih i posjeduje u svojoj zbirci.

PRAŠNIČKI ĐURĐICA

Durdica-Prasnicki-Riedrich
Rođena je 10.02.1953. godina. Živi u Donjoj Višnjici a radi u Ivancu. Član je Ivanečkog kluba kolekcionara od samog osnivanja. Od 1999. g. samostalno se bavi prikupljanjem starina, dok je do tada u tome pomagala pokojnom suprugu Josipu. Upravo zahvaljujući njemu danas posjeduje veliku zbirku etnoloških predmeta.

PUTAR NOVOSELEC MARIJA

Marija-Putar-Novoselec


Rođena 14.08.1969 g.u Dubrovniku. Završila srednju upravno-pravnu i radila kao tajnica u prometnom poduzeću "Libertas" Dubrovnik od 1988. do 1994. g. U međuvremenu završila za kozmetičarku i otvorila svoj salon. Hobi joj je izrada suvenira i sakupljanje starih etno predmeta u izvornom obliku i restauriranje starih predmeta dajući im drugu uporabu (npr.od starih drvenih zubača napraviti stalak za čaše).
Živjela je i radila u Dubrovniku do svoje 50. godine.
Prije dvije godine doselila se u Donju Voću. Kuću na Cvetlinu, koju je kupila za turizam, oprema u etno stilu da bi ovo područje zadržalo što više autohtonog. Ljubav prema starinama gaji već odavno i sakuplja ih, ali od prije dvije godine, kada je doselila u Zagorje, oduševila se raznolikošću tih predmeta u ovim krajevima, tako da ih sada aktivno i kupuje.

SIROČIĆ JOSIP

Josip-Sirocic
Rođen je 11.11.1944. godine u mjestu Slivarsko kod Donje Voće. Do 2000. godine, kada je penzioniran, radio je kao pekar u Pekari Ivanec. Kao veliki ljubitelj starina, počinje se prije desetak godina baviti kolekcionarstvom. Uglavnom prikuplja predmete etnološke baštine.

ŠTRUKLEC VESNA

mala-Struklec-Vesna
Rođena 25.01.1958. godine. Živi u Ivancu, gdje pohađa osnovnu školu, a srednju tekstilnu završava u Varažinu. Po završetku školovanja radi u Varteksu u Ivancu sve do mirovine. Aktivna je članica Društva prijatelja narodnih običaja Maska Ivanec, čija je bila predsjednica od 2000. do 2010. godine.
U Ivanečkom klubu kolekcionara je od osnivanja kluba. Sakuplja starine i ostale kolekcionarske predmete različitih područja. Specijalnost su joj ručni radovi i narodne nošnje, a bavi se i šivanjem replika narodnih nošnji prema originalu. 

VAROVIĆ MIRKO

Mirko-Varovic-novo
Rođen je 06.05.1937. godine u mjestu Luka kod Ludbrega. U Varaždinu završava gimnaziju a u Zagrebu višu poštansku školu. Zvanje diplomiranog ekonomista stekao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Prvo zaposlenje mu je bilo u Pošti Koprivnica a zatim slijede Pošte: Čakovec, Sv. Martin na Muri, Štrigova, Lepoglava te Ivanec odakle i 2002. odlazi u mirovinu. Od đačkih dana aktivno sudjeluje u društvenom životu sredina u kojima boravi i radi. Član je Ivanečkog kluba kolekcionara od osnivanja, te je i organizator brojnih kolekcionarskih izložaba u Pošti Ivanec, te u gradu Lepoglavi.
Već niz godina je posebno aktivan na promociji lepoglavske kulturne baštine, a prvenstveno lepoglavske čipke te organizaciji Međunarodnih festivala čipke.

VUK MIRKO

Vuk-Mirko 
Tajnik Ivanečkog kluba kolekcionara

Rođen je u Lepoglavi 12. srpnja 1952. godine. Osnovnu školu završio je u Lepoglavi, a daljnje školovanje nastavio u Varaždinu gdje stiječe zvanje medicinskog tehničara. Radio je u struci u bolnici Klenovnik i KPD Lepoglava. Sada je u mirovini.
Od 1996. živi u Ivancu.
Učesnik je i nositelj odlikovanja Domovinskog rata 1991.-1995. Dugogodišnji je aktivni član kuglačkog kluba Ivančica.
Zanimaju ga predmeti iz etno baštine, kao i ostale starine. Između ostalog od 1976. godine bavi se filatelijom od kada je i član London Cover Circut Phylatelic Cluba.
Zahvaljujući tome, kroz dugi niz godina skupila se lijepa zbirka pisama, koverti 1. dana i raznih serija maraka iz svih dijelova svijeta i raznih godiša.
Posebno ga zanima filatelija naših krajeva, osobito Republike Hrvatske od početka do današnjih dana koje skuplja sistematski, odnosno kao cjeline.