Pretraživanje stranice

izloba_2014.jpg izlet_trakoscan_dvorac.jpg Skuptina-kolekcionara-2010.jpg Skuptina-2009.jpg IKK-skuptina-2013-2.jpg Prezentacija_10_casopisa.jpg IKK-skuptina-2013-1.jpg sastanci-kluba.jpg Metalna-kasa-krinjica.jpg

Trenutno aktualno

 izlog-3
Zastanite pred izlogom
Ivanečkog kluba kolekcionara
u centru Ivanca i pogledajte
postav naše članice Vesne Štruklec.
Izložene su bočice i boce
raznih vrsta i namjena.
izlog-4

____________________________________

 

 

Danas5
Jučer52
Ovaj tjedan142
Ovaj mjesec454
Ukupno145923

Četvrtak, 13 Lipanj 2024 03:28
Subota, 11 Srpanj 2015 16:07

Ivanečki klub kolekcionara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Znademo li kako su nekada prije živjeli naši očevi i majke, djedovi i bake i svi oni koji su obitavali na ovim područjima stoljećima prije nas? Čime su se služili u svakodnevnom radu, kako su slavili svetkovine i blagdane i važne obiteljske događaje, kakvu su odjeću nosili, kakva je bila narodna nošnja našega kraja, što su imali na stolu za vrijeme blagovanja, kakvo su blago čuvali u ormarima i škrinjama? Jesu li nam stariji pričali o narodnim običajima, prijašnjim događanjima i zanimljivostima, i o teškoćama također? Jesmo li slušali kako se nekoć u našem kraju pjevalo, na kojim se instrumentima sviralo, znamo li govoriti čistim domaćim govorom? Čuva li se u našim domovima još ponešto iz prošlih vremena, znamo li čemu je to služilo, shvaćamo li da to i mi trebamo čuvati?
Osnivanje i rad Ivanečkog kluba kolekcionara daje odgovor na mnoga od postavljenih pitanja, a postavalja i nova, te potiče na razmišljanje svakoga tko čuje o našem djelovanju, tko pogleda našu izložbu, pročita naša izdanja ili prođe kraj našeg izložbenog izloga. Prvenstveni cilj našeg kluba je očuvati stare predmete od uništavanja, pokazati mladima povijest našeg kraja i potaknuti ih da tijekom svog života nauče cijeniti, čuvati i očuvati stare vrijednosti na kojima je izgrađeno naše društvo. Isto tako, kroz različite sklonosti sakupljanju raznih stvari, družiti se, razmjenjivati i potpomagati u nadopunjavanju kolekcija koje naši članovi godinama obogaćuju i putem izložba rado djele njihovo značenje kroz formu kolekcije.

Potičemo i tebe, čitatelju ovih naših stranica, da malo zastaneš, promisliš i u drugačijem svjetlu pogledaš stvari oko sebe, kako one stare, tako i one kojima se danas služimo, a moguće ih je sačuvati. Da se sjetiš prije odbacivanja ili uništavanja nečega što ti je u posjedu, a tebi nema komercijalnu ili osobnu vrijednost, da postoji možda netko tko bi bio zahvalan na daru i takvoj stvari dao nov život, novu budućnost, da kao priča koja je došla svom kraju, dobije novi nastavak, početak novog poglavlja i nove čitatelje.

Ivanečki klub kolekcionara stvoren je i otvoren za sve kolekcionare, ljubitelje starina, spajatelje prošlosti, sadašnjosti i navještatelje svjetlije budućnosti za očuvanje baštine našeg kraja.

Pročitano 3845 puta