Pretraživanje stranice

IKK-skuptina-2013-2.jpg izloba_2014.jpg sastanci-kluba.jpg Prezentacija_10_casopisa.jpg Skuptina-2009.jpg izlet_trakoscan_dvorac.jpg Metalna-kasa-krinjica.jpg Skuptina-kolekcionara-2010.jpg IKK-skuptina-2013-1.jpg

Trenutno aktualno

 izlog-3
Zastanite pred izlogom
Ivanečkog kluba kolekcionara
u centru Ivanca i pogledajte
postav naše članice Vesne Štruklec.
Izložene su bočice i boce
raznih vrsta i namjena.
izlog-4

____________________________________

 

 

Danas5
Jučer52
Ovaj tjedan142
Ovaj mjesec454
Ukupno145923

Četvrtak, 13 Lipanj 2024 03:54

IVANEČKI KLUB KOLEKCIONARA

Ideje za organiziranje kolekcionara u Ivancu povremeno su se javljale u desetljećima iza nas, ali sve je isprva i ostajalo samo na idejama. No u prošlosti ovog kraja bilo je više individualaca sakupljača etnografske baštine, od kojih su neki ostvarili i prave zbirke, kakvima se danas ponose i pojedini naši članovi. Svima im je bio i ostao jednak cilj: sakupljanje i zaštita narodne, kulturne i civilizacijske baštine ovih prostora.
Povoljni su poticaji za okupljanje kolekcionara dolazili iz Poštanskog ureda u Ivancu, gdje su u odgovarajućim prigodama, uz likovne, priređivane i filatelističke i numizmatičke izložbe. Jedna od njih, zapravo dvije u istom prostoru - filatelistička i likovna, bile su otvorene 13. veljače 1999. godine i upravo je tom prilikom predsjednik Filatelističke sekcije Varaždinskoga kluba kolekcionara Josip Jelenečki spomenuo Ivanu Kneževiću ideju i prijedlog za osnivanje Filatelističke, odnosno Kolekcionarske sekcije u Ivancu. U programu Radio Ivanca odmah je zabilježena ta ideja, uz spremnost da se i češćim informacijama pridonese animiranju sakupljača i njihovu okupljanju. U tom razdoblju postupno je ponovo oživljavala i jedna zamrla ljubav za filateliju, uz blagotvorne poticaje iz Varaždinskoga kluba. Sve je, međutim, još jedno duže vrijeme ostalo na prvim dogovorima i najavama putem Radija. Zatim, postupno, kolekcionari se počinju povezivati i upoznavati, i od samog se početka osjećalo opredjeljenje za organiziranje svih, ne samo filatelista, dakle sakupljača etnografske baštine, ljubitelja filatelije i numizmatike, sakupljača starih knjiga i dokumenata, čestitaka i razglednica, telefonskih kartica, značaka i drugoga što zanima kolekcionare, iz Ivanca i sa šireg područja.
Neposredni dogovori uslijedili su početkom 2001. godine. Prvi sastanak bio je zakazan u četvrtak 1. ožujka u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Gustav Krklec" u Ivancu. No, odaziv je bio slab, što je malo iznenadilo inicijatore, pa je dogovoreno da se još porazgovara s najavljenim članovima te obavijeste i drugi za koje se sazna. Na sljedećem sastanku, 23. ožujka, odaziv je bio bolji, i tako je počelo okupljanje i organiziranje kolekcionara u našem gradu. U početku su sastanci kolekcionara bili potpuno neformalni i bez određenije programske osnove. Bila je to jezgra kojoj su se priključivali i drugi budući članovi, u manjem broju no što se očekivalo, ali se s radom krenulo dobro i postupno je, od jeseni 2001. godine, zaživljavala ideja o osnivanju vlastitoga kluba, uz mogućnost priređivanja i zanimljivih izložbi. U mjesecima koji slijede sastanci kolekcionara postaju redoviti svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu.
Istovremeno se već priprema prva izložba, da bi bila otvorena 16. studenoga iste godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Gustav Krklec" povodom Mjeseca hrvatske knjige. U prigodnom je programu, u ime svih sudionika, Ivan Kušteljega pročitao tekst isprave Ivana Paližne mlađega iz 1396. godine u kojoj se prvi put spominje naselje Ivanec, čime je istaknuta privrženost kolekcionara povijesti i njihovo opredjeljenje za čuvanje svekolike baštine.
Kako je organiziranje potaknuto iz Varaždinskoga kluba kolekcionara, koji je pomagao i u pripremi prvih izložbi, te radi daljnje suradnje a i zbog formalnih organizacijskih razloga, kolekcionari u Ivancu u prvo vrijeme, do osnivanja vlastitoga, djeluju kao Sekcija Varaždinskoga kluba.
Početkom 2002. godine Sekcija ima 10 članova koji se redovito druže i sastaju. Njihovi sakupljački interesi usmjereni su na različite teme i područja: starine iz zavičajne baštine, poljoprivredna oruđa, alati i pribori, rudarska oprema, stare knjige i dokumenti, starinski uredski i školski pribor, glazbala, stari novac, poštanske marke, telefonske kartice i drugo.
Za dobro organiziranje sakupljača i plodotvoran rad od samog početka posebno je bio važan znatan interes građana za njihove izložbe. Razne eksponate, od kojih mnogi po svojoj vrijednosti ne zaostaju za muzejskima, mnogima je bilo zanimljivo vidjeti u javnoj prezentaciji, to više što Ivanec nema muzeja ni zavičajne zbirke, pa su kolekcionarske izložbe doživljavane i u muzejskom smislu. Time je ispunjavana osjetna praznina u kulturnome miljeu Ivanca, te pojavljivanje i nastupi kolekcionara predstavljaju važnu društvenu i kulturno-povijesnu činjenicu u gradu kao i na širem području.
Zanimljive prve izložbe, prihvaćene kao lijepo i dragocjeno obogaćenje, ohrabrile su sakupljače da s još više mara i entuzijazma nastave svoje aktivnosti. Nije trebalo dugo čekati ni osnivanje vlastitoga kluba; naravno, uz poželjnu i obostrano korisnu daljnju suradnju s Varaždinskim. Prvi su osnivanje samostalnoga kluba predložili Boris Krznar i Boris Jagetić Daraboš, istaknuti kolekcionari i jedni od utemeljitelja Kluba, kao i još neki članovi.
Osnivačka skupština održana je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Ivancu 30. siječnja, s početkom u 17 sati. Bili su prisutni: Ljudvek Cikač, Leonard De Lai, Zdenko Đula, Darko Foder, Vladimir Gregur, Boris Jagetić Daraboš, Josip Jelenečki, Ivan Knežević, Boris Krznar, Ivan Kušteljega, Vesna Matišić, Željko Molk, Đurđica Prašnički, Silvestar Štefek, Vesna Štruklec i Mirko Varović. Uz Odluku o osnivanju Kluba, članovi su usvojili i njegov Statut te izabrali predsjednika, dopredsjednika, tajnicu i blagajnicu. Dužnost predsjednika povjerena je Borisu Krznaru iz Ivanca, koji je bio i voditelj kolekcionarske Sekcije. Za dopredsjednika je izabran Boris Jagetić Daraboš iz Varaždina, rodom iz Ivanca, za tajnicu Đurđica Prašnički iz Višnjice, a za blagajnicu Vesna Matišić iz Ivanca. Pitanja promidžbe Kluba povjerena su Ivanu Kneževiću.
Na skupštini su također donesene odluke u vezi s registriranjem Kluba te oblikom i izgledom članske iskaznice. Predloženo je da mu privremeno sjedište bude u Gradskoj knjižnici i čitaonici, za što je bila potrebna te i dobivena suglasnost Gradskog poglavarstva. Godišnjim programom rada, usvojenim na sljedećem sastanku, predviđeno je organiziranje više izložbi na kojima bi sudjelovali svi članovi koji to žele. Također je podržana ideja Borisa Jagetića Daraboša za uređenje kolekcionarskog izloga u Ivancu. Planirano je i izdavanje prigodnih maksimum karti i razglednica.
Na skupštini su prihvaćena i rješenja izgleda članske iskaznice i pečata Kluba. Iskaznicu su osmislili Boris Jagetić Daraboš i Boris Krznar a Ivan Knežević je napisao moto Kluba, otisnut na predzadnjoj stranici, te upisao u iskaznice imena i podatke tintom za dokumente. Izradu iskaznica dijelom je financirao Boris Jagetić Daraboš a pečat je donatorski izradila tvrtka Roberta Gečeka "Graphing" d. o. o. iz Ivanca.
28. ožujka 2003. godine Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji, Pododsjek za društvene djelatnosti i opću upravu, Ispostava Ivanec, donio je Rješenje kojim se odobrava upis Ivanečkog kluba kolekcionara, sa sjedištem u Ivancu, Ulica Ladislava Šabana 3 (Gradska knjižnica i čitaonica "Gustav Krklec") u Registar udruga Republike Hrvatske. Ujedno je ovjeren Statut Kluba, usvojen na osnivačkoj skupštini 30. siječnja iste godine.
Daljnje aktivnosti Kluba bile su usmjerene na redovite aktivnosti - druženje i dogovore na klupskim sastancima, izložbe i rješavanje organizacijskih pitanja, te stvaranje materijalnih pretpostavki za uspješniju izlagačku aktivnost.
Jedna od aktivnosti kluba postaju i izdanja prigodnih razglednica, omotnica, čestitki i kalendara za što je najzaslužniji svojim angažmanom i entuzijazmom Boris Jagetić Daraboš, koji je pokrenuo i uređenje kolekcionarskog izloga u prodajnom objektu "Chibo" u Malezovoj ulici u Ivancu koji je svečano otvoren 28. svibnja, povodom predstojećeg Dana grada Ivanca.
Sljedećih godina bilježi se izuzetno bogata aktivnost sa nekoliko izložbi godišnje, na čime su nam pozavidjeli drugi, puno veći klubovi u okolici.
2005. godinu klub formira peteročlani Redakcijski odbor za pripremu 1. broja klupskog biltena. Za predsjednika Obora imenovan je Siniša Krznar. Nabavljaju se nove izlagačke vitrine za što posebno teba pohvaliti Borisa Krznara koji je uz svoja brojna poznanstva i osobni angažman uspio organizirati njihovu izradu, te ju provesti u djelo. Uređuje se i prostor bivše poslovne jedinice "Plamen" u Rudarskoj ulici u Ivancu, koji je tvrtka "Jedinstvo" dodijelila Klubu na vremenski neograničeno besplatno korištenje. Riječ je o dvjema prostorijama, za koje je dio namještaja nabavljen i od drugih donatora.
U rad i uspjehe kluba ugrađen je velik doprinos tadašnje ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice "Gustav Krklec" Ane Vresk, posebno uz prigodne izložbe u knjižničnim prostorima. Te programe redovito vodi djelatnica Knjižnice i članica Kluba Vesna Matišić.
Posebno treba istaknuti razumijevanje i doprinos tvrtke "Jedinstvo" d. d. i njena direktora Martina Bunića. Uz njihovu pomoć Klub je trajnije riješio pitanje prostora za svoje potrebe. Prvi sastanak u novom prostoru održan je 30. svibnja 2005. godine. Izraženo je i zadovoljstvo namještajem i mogućnošću odlaganja i čuvanja kolekcionarske literature, arhive i drugih materijala, što do tada nije bilo riješeno.
U najizravnijoj vezi s očuvanjem baštine i kolekcionarstvom jest dugogodišnji rad prosvjetnog djelatnika, pjesnika i glazbenika Ivana Kušteljege iz Prigorca, tadašnjeg člana Ivanečkog kluba kolekcionara: njegovo zanimanje za starine, te sakupljanje takvih predmeta s područja rodnog sela i iz ivanečkoga kraja. U tome su mu pomagali učenici i sumještani, znanci i prijatelji, te drugi darivatelji. Vrlo zanimljivu zbirku u prigorskoj Područnoj Osnovnoj školi već su godinama mnogi mogli posjetiti i razgledati, među kojima brojni izletnici i planinari. U tom su miljeu održavani i pjesnički susreti, te drugi kulturni programi; tu su bili i začeci recitala »Ivanščica diše za cieli sviet«, kojemu je smisao i moto naznačio pjesnik Ivica Jembrih. Izbor iz cjelovite zbirke izložen je u zasebnom postavu u prostoru bivšeg učiteljskog stana u školskoj zgradi. Ta je zbirka svečano predstavljena 30. lipnja 2005. godine. Otvorio ju je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, potičući i daljnja nastojanja za očuvanje zavičajne baštine. Pozvao je građane koji imaju ponešto od starina da to, ako žele, poklone za zbirku u Prigorcu ili Ivanečkom klubu kolekcionara za budući zavičajni muzej u Ivancu.
U doticajima s Ivanečkim i Varaždinskim klubom kolekcionara nastalo je jedno vrijedno monografsko djelo, što ga je, uz doprinos više drugih autora, pripremio član tih klubova Boris Jagetić Daraboš. Riječ je o monografiji "Mjesta u podnožju Ivančice kroz razglednice". U njoj su objavljene presnimke starih razglednica Ivanca, Ivanečkih ugljenokopa, Ivančice, Klenovnika, Lepoglave, Bednje i Trakošćana, te Ravne gore. Sve su iz autorove zbirke, sakupljane dugi niz godina. Monografija je predstavljena 25. studenoga 2005.
Pokretanje časopisa za povijest, etnografiju i kolekcionarstvo ivanečkoga kraja "Ivanečka škrinjica" i izdavanje njegova prvog broja potkraj 2005. godine jedan je od najvećih uspjeha Ivanečkoga kluba kolekcionara. Zahvaljujući entuzijazmu suradnika, idejama glavnog i odgovornog urednika Siniše Krznara i odazivu mladih znanstvenika, prethodno zamišljen kao skromni bilten o osnivanju i radu IKK-a, uzdignut je do lijepo osmišljenog, dobro profiliranog i, uz pomoć donatora i sponzora, uspješno realiziranog projekta novog časopisa, koji o odabranom usmjerenju kazuje i svojim naslovom. Prvu "Ivanečku škrinjicu" tiskala je tvrtka "IBIS – grafika" iz Zagreba u nakladi od 1.000 primjeraka. Svečano je predstavljena 20. siječnja 2006. godine u restoranu "BVB" (bivšem "Starom mlinu") u Ivancu, pred velikim brojem ljubitelja kolekcionarstva, ivanečke povijesti i zavičajne baštine.
U uredu gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića, 29. prosinca 2005. godine prezentirane su dvije odore Ivanečke rudarske čete. Dopredsjednik IKK-a Boris Jagetić Daraboš je na gotovim replikama prikazao zahtjevne postupke izrade, kako zbog posebnoga kroja, tako i s obzirom na način šivanja, primjerice gornjeg dijela iz čak triju slojeva. Bilo je vrlo teško naći radionicu gdje bi se prihvatili tog složenog posla, a konačno je to ugovoreno u poznatoj majstorskoj tvrtki "Cahun" u Zagrebu. Šest replika, izrađenih do potkraj godine, financirano je sredstvima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Cijena jedne bila je 5.900 kuna bez PDV-a. Uz dvije postojeće sa još 9 odora, koje se dijelom financiraju iz gradskog proračuna, a djelom očekivanim prilozima darivatelja, planiran je ustroj obnovljene Rudarske čete do Dana grada Ivanca 2006. godine. Spomenuto je - ona bi bila jedina nevojna povijesna postrojba u Hrvatskoj. Ideju za obnovu Čete, kao simbola bivše rudarske tradicije ivanečkoga kraja, dao je upravo Boris Jagetić Daraboš, koji je bio neposredni voditelj tog projekta. Program "Osnivanje rudarske čete u Ivancu", za koji je Ministarstvo mora, turizma i razvitka RH odobrilo 40.000 kuna, pripremili su Siniša i Boris Krznar.
Prema odluci Ivanečkoga kluba kolekcionara, odore će biti ustupljene Gradu Ivancu, kao pokrovitelju obnovljene Rudarske čete.
Na zamolbu IKK-a nekoliko je ustanova i tvrtki dalo novčane priloge za otkup dijela etno zbirke pokojnoga kolekcionara Josipa Borščaka iz Lepoglave, u ukupnom iznosu od 5.000 kuna. Jednaku je svotu namijenilo u tu svrhu Poglavarstvo grada Ivanca, a 2006. godine odobrilo je daljnjih 15.000 kuna za takve nabave za budući zavičajni muzej.
Nasljednici uglednog intelektualca dr. Brune Županića Steinera iz Ivanca, po njegovoj želji, darovali su Ivancu i Varaždinu bogatu obiteljsku knjižnicu. Dio tog vrijednog fundusa preuzele su Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica "Gustav Krklec" u Ivancu, a najveći broj, 960 knjiga s popisom, predan je Ivanečkom klubu kolekcionara za budući zavičajni muzej.
Dipl. ing. Branko Galinec iz Ivanca poklonio je Klubu zbirku značaka što su bile vlasništvo njegove majke Kristine. Donacija zbirki i kolekcija u kasnijem razdoblju bilo je još sa raznih strana, te nas raduju nabave i darovi za budući zavičajni muzej u Ivancu.
I tijekom 2006. Ivanečki klub kolekcionara ostvario je značajnu aktivnost.
Priredio je više izložbi u važnim prigodama i izdao 2. broj časopisa "Ivanečka škrinjica". Zaslužan je za ponovno ustrojavanje Ivanečke rudarske čete. Kolekcionarski izlog i dalje je naš prozor sumještanima i posjetiteljima Ivanca. Uz druge aktivnosti, naš je klub bio i domaćin sastanka na kojemu je dogovoren početak regionalne suradnje kolekcionara sjeverozapadne Hrvatske.
2. izdanje "Ivanečke škrinjice" sadržajno bogatije i raznovrsnije, donijelo je niz zanimljivih tekstova vezanih uz kolekcionarstvo, povijest i etnologiju ivanečke regije. Svojim tekstovima uključili su se i znanstvenici i stručnjaci s Filozofskog fakulteta, iz Instituta za arheologiju i Instituta za turizam RH iz Zagreba te iz Gradskog muzeja iz Varaždina.
Kako bi se potaknulo pokretanje regionalne suradnje filatelista i drugih kolekcionara s područja sjeverozapadne Hrvatske, 10. ožujka 2007. u ugostiteljskom objektu "Monte Carlo" u Ivancu održan je radni dogovor predstavnika kolekcionarskih klubova iz Varaždina, Čakovca, Zaboka i Ivanca, što je kasnije rezultiralo nekim zajedničkim izložbama i raznim drugim aktivnostima.
Potaknut bogatom praksom Filatelističkog društva "Zaboky" u obilježavanju jubilarnih obljetnica lijepim i zanimljivim filatelističkim izdanjima, Klub je zaključio da se ubuduće više prate godišnjice i jubileji vezani uz dalju i bližu povijest ivanečkoga kraja i okolice; tim će se povodom tiskati prigodne omotnice, razglednice i dopisnice, uz nastojanje da se veći jubileji poprate i prigodnim žigovima Hrvatske pošte. U tom je smislu istaknut prijedlog da se na takav način obilježi 500. obljetnica gradnje kapele sv. Wolfganga u Vukovoju u župi Klenovnik.

U prosincu 2006. godine Grad Ivanec je otkupio dio etnografske zbirke pokojnog kolekcionara Josipa Boršćaka iz Lepoglavske Purge. Otkupljena su 93 starinska uporabna predmeta, sve prikupljeno na području bivše općine Ivanec. Odabrala ih je i muzeološki evidentirala kustosica varaždinskoga Gradskog muzeja Ljerka Albus. Na poticaj IKK-a Poglavarstvo grada Ivanca iste je godine donijelo odluku o otkupu 106 starinskih predmeta što ih je na ovom području sakupio varaždinski kolekcionar Franjo Patafta. Riječ je o sakralnim predmetima, satovima, posuđu, lampama, slikama, namještaju te raznim drugim starinama. Također ih je procijenila Ljerka Albus.
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog poklonila je za budući zavičajni muzej niz fotografija starog Ivanca velikog formata na panoima, a od Porezne uprave u Ivancu preuzeta je stara kasa iz vremena Austro-Ugarske.
U petoj godini svojeg postojanja Ivanečki klub kolekcionara nastavio je s uspješnim radom. Najveće postignuće Kluba bilo je izdavanje 3. broja časopisa "Ivanečka škrinjica". Pobiljšana je suradnja s drugim kolekcionarskim društvima i članovi su, više no dosad, zapaženo izlagali i izvan Ivanca. Klub uživa ugled jednog od najistaknutijih pokretača kulturnih sadržaja i zbivanja u Ivancu i na širem području.
Jednu od sadržajnijih izložbi Klub je pripremio uz Dan grada 2007. pod nazivom "Etno predmeti iz ivanečke baštine" 21. lipnja godine u staroj školi. Izložba je trajala 3 dana i bilo je prikazano oko 200 predmeta. Riječ je o eksponatima iz zbirki Josipa Boršćaka iz Lepoglavske Purge i Franje Patafte iz Varaždina, što je Grad otkupio za planirani zavičajni muzej. Ovom izložbom dokazuje se svjesnost Grada o potrebi zaštite i prezentacije vlastite kulturne (arheološke, povijesne, etnološke) baštine koja kroz osnivanje potrebnih institucija može postati i osnova za daljnji znanstveni, kulturni ali i turistički razvoj našeg kraja.
Iz spomenutoga gradskog fundusa oko 80 predmeta bilo je 15. lipnja, u sklopu promocije grada Ivanca u Varaždinu, izloženo u varaždinskom Gradskom muzeju, također u organizacijskoj suradnji s Ivanečkim klubom kolekcionara.
IKK, nadalje, sudjelovao je na "Ivanečkim rudarskim danima 2007.", u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ivanca. U okviru prigodnog programa, 4. prosinca u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog, bila je i izložba o rudarstvu.
Isti eksponati prethodno su bili izloženi na izložbi "Rudarstvo Hrvatskog zagorja", 30. studenoga iste godine u Muzeju Hrvatskog zagorja "Hušnjakovo" u Krapini.
Dio svojih kolekcija, uključujući i druge teme, članovi kluba prikazali su i u ljetnoj emisiji HRT-a "30 u hladu", 12. srpnja.
U okviru suradnje kolekcionara iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske, četvorica članova IKK-a: Boris Jagetić Daraboš, Vladimir Gregur, Ivan Knežević i Silvestar Štefek sudjelovali su na 1. regionalnoj filatelističkoj izložbi sjeverozapadne Hrvatske "Krapinaphila 2007." Održana je u Srednjoj školi u Krapini od 5. do 12. prosinca, povodom 350. obljetnice posvećenja crkve i samostana sv. Katarine, 100. godišnjice krapinske Gimnazije te Dana grada. U suradnji s Hrvatskim filatelističkim savezom organizirali su je Filatelističko društvo "Zaboky" iz Zaboka i Grad Krapina.
Povodom Dana Ivanca 2008. bila je u Gradskoj knjižnici i čitaonici izložba "120 godina vatrogastva i 110 godina planinarstva u Ivancu". Njome je IKK, u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Ivanec i Hrvatskim planinarskim društvom "Ivančica", obilježio njihove visoke jubileje.
Na prijedlog Ivanečkoga kluba kolekcionara, Hrvatska je pošta izdala prigodni žig povodom 110. obljetnice planinarstva u Ivancu. Klub je usto izdao prigodnu omotnicu, dopisnicu i razglednicu.
4. broj časopisa ''IVANEČKA ŠKRINJICA'' tiskan je u boji u 700 primjeraka. Uz veliki odaziv zainteresiranih za kolekcionarstvo, kulturu, povijest i zavičajnu baštinu, među kojima su bili i gradski čelnici, predstavljen je 16. siječnja 2009.
Na sastancima kluba spomenuto je kako će ekonomsku krizu, koja se širi posvuda, osjetiti i naš Klub, spomenuto je kako troškovi rastu, dok je novca za klupske aktivnosti sve manje, te da će od 2009. sve biti teže.
Tijekom 2009. godine članovi Ivanečkog kluba kolekcionara sudjelovali su, već standardno, na više izložbi.
Klub je kvalitetnim tiskovinama obilježio 170. obljetnicu školstva u Ivancu, te veliko sportsko natjecanje – 5. Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju parajedrilicom, održano u lipnju 2009. na ovom području.
Za žigove i prigodne tiskovine vlada i znatno zanimanje kolekcionara iz drugih gradova, pa radi njih dolaze u Ivanec pojedinci ili skupine iz Krapine, Čakovca, Varaždina i Zagreba. Tome pridonose i najave prigodnih žigova na internetskim stranicama Hrvatske pošte, čime se promoviraju i događaji koji se njima obilježavaju. Nakon uporabe u točno određenim danima, žigovi se vraćaju Pošti i trajno ostaju pohranjeni u Hrvatskom poštanskom muzeju.
Ivanečka škrinjica broj 5-6 izdana je u veljači 2010. godine. Zahvaljujući predanu radu dvadesetak autora, omogućen je kontinuitet izlaženja Ivanečke škrinjice, publikacije za povijest, kulturnu baštinu, etnologiju i kolekcionarstvo. Posebna su vrijednost ovogodišnje Škrinjice, koja je tiskana kao dvobroj, radovi pojedinih autora u kojima stručnjaci prepoznaju kvalitetnu podlogu za dublja znanstvena istraživanja. To je naglasio mr. Ivan Obadić iz Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, zatim njezin glavni urednik, mr. sc. Siniša Krznar, istaknuvši da je izdavanje časopisa petu godinu zaredom velik uspjeh za jednu razmjerno malu udrugu građana kao što je to Ivanečki klub kolekcionara. Prvi dio Ivanečke škrinjice u cijelosti je posvećen pokojnom Metodu Hrgu, a In memoriam posvetio mu je arhivar Zagrebačke nadbiskupije Andrija Lukinović.
Aktivnosti članova IKK odvijale su se prema Programu rada Kluba za 2010. godinu. Organizirale su se izložbe u gradu i van njega, radilo se na prikupljanju materijala za izdavanje sedmog broja časopisa Ivanečka škrinjica, te na izmjenama postava eksponata članova kluba kolekcionara svaka dva mjeseca u izlogu Kluba. Izrađene su i izdane prigodne čestitke, koverte i štambilji prvog dana na pojedine obljetnice u 2010. godini.
Predloženo je i proveden u djelo stalni postav izložbe u Pošti Ivanec, gdje članovi Kluba izlažu svoje kolekcije čestitaka, maraka, razglednica, i drugih izložaka.
3. prosinca 2010. godine, povodom Ivanečkih rudarskih dana, dodijeljena Zahvalnica Ivanečke rudarske čete Ivanečkom klubu kolekcionara za osobit doprinos i potporu prilikom osnivanja povijesne postrojbe –Ivanečke rudarske čete.
Članovi IKK održali su u 2011. godini 12 sastanaka članova kluba, godišnju skupštinu IKK, dvije samostalne izložbe i nekoliko zajedničkih s Turističkim društvom grada Ivanca.
Nekoliko članova IKK sudjelovali su svojim eksponatima na Danima Miholja 2011. u Sračincu 2. listopada 2011. godine na "Placu na gmajni" u sklopu proslave Dana općine Sračinec.
7. broj važne publikacije „Ivanečka škrinjica" koja donosi popularno znanstvene tekstove o kulturnoj baštini, povijesti, etnologiji, kolekcionarstvu i drugim sadržajima vezanim za povijest šireg ivanečkog kraja, predstavljen je javnosti 1. srpnja 2011. godine u amfiteatru Srednje škole Ivanec.
Tijekom 2012. godine Ivanečki klub kolekcionara imao je tri izložbe različitog sadržaja na kojima su kolekcionari predstavili javnosti na uvid svoje izloške želeći i druge potaknuti na očuvanje baštine ivanečkog kraja.
Široj javnosti varaždinske županije Ivanečki klub kolekcionara predstavio je i dio svojih izložaka drugu godinu za redom na manifestaciji Plac na gmajni u Sračincu povodom Dana Miholja, Dana općine Sračinec 30. rujna 2012. godine. Posjetitelji su razgledavali izloške i raspitivali se o njihovim nalazištima.
Dvojica članova Ivanečkog kluba kolekcionara – Boris Krznar i Ivan Knežević, sudjelovali su 27. siječnja 2012. godine u obilježavanju jubileja "150 godina školstva u Klenovniku".
25.10.2012. članovi Ivanečkog kluba kolekcionara organizirali su kratki izlet, a prva od posjećenih lokacija bio je arheološki lokalitet Torčec-Cirkvišče kojeg je istraživao također član Ivanečkog kluba kolekcionara dr. sc. Siniša Krznar. Nakon upoznavanja sa arheološkim lokalitetom, Ivan Zvjerac koji je član grupe koja istražuje arheološki lokalitet upoznao nas je sa prošlošću Torčeca te širom okolicom na kojoj postoji četrdesetak neistraženih arheoloških lokaliteta. Po završetku radova odveo nas je u centar Torčeca i pokazao zavičajnu zbirku Torčec koja je postavljena od strane Društva za povjesnicu i starine Torčec. Iako smo u zavičajnoj zbirci vidjeli dio predmeta iz fundusa zbirke Zvjerac odlaskom kući gospodina Zvjerca mogli smo vidjeti zbirku od nekoliko tisuća predmeta koji pokrivaju sva razdoblja kao i sva područja koja je moguće obuhvatiti sakupljanjem.
Promocija 8. broja časopisa Ivanečka škrinjica održana je u veljači 2013.
Svoju redovnu Godišnju skupštinu klub održava u etno selu "Grešna pilnica" u Klenovniku vlasnika Izidora Gladovića 26. travnja, na kojoj je izabrano i novo rukovodstvo kluba.
Za predsjednika je izabran Darko Foder, dopredsjednicu Vesna Matišić, tajnicu Božena Carević, te blagajnika dotadašnji predsjednik Boris Krznar.
Izrečene su mnoge zahvale za rad prijašnjem rukovodstvu kluba sa željom da novo rukovodstvo dalje nastavi s aktivnostima na očuvanju cjelokupne baštine ivanečkog kraja.
U 2013. godini klub nastavlja sa redovnim izlagačkim aktivnostima u ivanečkoj pošti i izlogu u centru Ivanca, članovi kluba sa svojim izlošcima predstavljaju se na štandovima uz Dane grada Ivanca, te uz dane općine Sračinec.
Vladimir Gregur, član kluba, samostalno se predstavio svojom kolekcionarskom zbirkom u Lepoglavi uz Lepoglavske dane 2013. godine. S obzirom na sve veću financijsku krizu i izostanak planiranih financijskih sredstava, izostale su i određene planirane aktivnosti kluba kao što su izložba u ivanečkoj knjižnici, te tiskanje prigodnih izdanja uz određene obljetnice značajne za naš kraj.
Od strane predsjednika kluba Darka Fodera pokrenuta je inicijativa o izradi internetske stranice Ivanečkog kluba kolekcionara, te se zajedničkim angažmanom predsjednika kluba i Siniše Krznara krenulo u pripremu materijala, kreiranje njenog sadržaja i samu realizaciju.
30.11.2013. članovi kluba organizirali su popodnevni izlet do etno kuće Podsečki vl. Josipa Podsečkog smještene uz rijeku Bednju između Lepoglave i Rinkovca. Uz ugodno druženje i razgovor sa domaćinom, članovi su imali prilike vidjeti kako entuzijazam jednog zaljubljenika u starine može doprinijeti razvoju etno turizma, te očuvanju baštine i tradicije.
Izlet su članovi nastavili do Šinkovice Šaške, kilometar udaljene od glavne ceste Bednja-Trakošćan gdje su razgledali etno zbirku Mravlinčić vl. Ivana Mravlinčića.
Zbirka sadrži kućanske uporabne predmete iz prve polovice 20. stoljeća, a veći je dio pripadao samoj obitelji, dok je ostatak građe prikupljan od početka 70-tih godina do danas.
Unatoč financijskim problemima, klub uspjeva izdati i 9. broj svojeg časopisa "Ivanečka škrinjica", a predstavljanje je održano 10. siječnja 2014. u amfiteatru srednje škole u Ivancu.
05.04.2014. Ivanečki klub kolekcionara startao je sa svojom internetskom stranicom www.ikk.hr sa čime je zaokružen višemjesečni rad oko pripreme podataka i materijala za samu stranicu. Na internetskoj stranici sažet je cjelokupan rad udruge sa prigodnim tekstovima, fotografijama i skeniranim prigodnim izdanjima udruge. Na taj je način Ivanečki klub kolekcionara svoju prošlu, sadašnju i buduću djelatnost približio široj javnosti, a grad Ivanec i okolna mjesta, postali su bogatiji za još jedan, uvijek dostupan sadržaj uz podosta zanimljivog štiva.
11.04.2014. održana je redovna sjednica udruge, kada se članove izvjestilo o radu i planovima udruge, u klub su primljeni novi članovi, a posebno valja istaknuti dodjeljivanje počasnog članstva Josipu Jelenečkom, poznatom varaždinskom kolekcionaru, kojemu se na taj način izrazila zahvalnost za izniman doprinos u osnivanju Ivanečkog kluba kolekcionara, te poticajno djelovanje na okupljanje i aktiviranje članova kluba.
07.05.2014. prigodnim programom obilježeno je 30 godina rada u sadašnjim prostorima knjižnice "Gustav Krklec" iz Ivanca, te je otvorena izložba "Naših trideset..." u zajedničkoj organizaciji sa Ivanečkim klubom kolekcionara. Izložba se mogla razgledati do 05.06.2014.
Članovi udruge 07. su lipnja 2014. organizirali izlet u biser Hrvatskog zagorja – dvorac Trakošćan. Nekima je to bilo dobrodošlo sjećanje na mladost, s obzirom da nisu odavno bili u dvorcu, a drugima lijepo iskustvo. Nakon kratke šetnje do dvorca, šetnja dvorcem bila je svojevrsno putovanje kroz vrijeme i do nekoliko stoljeća unatrag.
Bogat muzejski postav, između ostalog, donosi stilski namještaj, uporabne predmete ondašnjeg vremena, brojne portrete vlastelina, zbirku oružja i mnogo čega drugog što je san svakog kolekcionara. Odvažni su se imali prilike upoznati i sa veličanstvenim vidikom sa kule dvorca.
Nakon izleta, članovi udruge put su nastavili do obližnje Šinkovice Šaške do klijeti Borisa Krznara i njegove obitelji. Uz ugodnu dobrodošlicu, domaćini su lijepo počastili članove udruge, gdje je u predivnom prirodnom okruženju, uz razgovor i druženje jednostavno prohujalo popodnevno vrijeme. Članovi su ujedno održali i redoviti mjesečni sastanak i dogovorili daljnje planove udruge.